torstai 26. helmikuuta 2009

Värjäilystä

Tässä eilisen illan värjäilyt. Lankana luonnon valkoista Seitsemää Veljestä. Värjäysväreinä olen käyttänyt Ashfordin happovärejä. Olen ihan tyytyväinen lopputuloksiin lukuun ottamatta tuon oikeanpuoleisen vyyhdin pientä värjääntymättä jäänyttä aluetta, jonka syynä liian tiukkaan sidottu vyytelanka. Tässä hommassa työ tekijänsä tuntuu opettavan ja välillä kantapään kautta.;-) Tuo vasemman puoleinen vyyhti toivoo pääsevänsä viikonloppuna puikoille tullakseen sukiksi:-).


Ja alta voitte lukea minua piinavasta epäonnesta langanostoon liittyen lisää;-) eikä tässä kaikki, mutta siitä lisää mahdollisesti joskus myöhemmin. Ja tämä ei ole se aikaisempien postauksien kamala lanka. Tämä on viallinen lankajuttu. Vielä on tulossa esittelyyn värinsäluovuttavalankajuttu.


Tuo oikean puolinen vyyhti on kaksisäikeistä seiska veikkua. Kaksi säikeistä?. Eikö seiska veikku ole neljäsäikeistä?. Kyllä se minunkin mielestä on neljäsäikeistä, mutta tuo vasemmanpuoleinen on sekundakerä. Eilen vyyhdittäessäni tuli ihan vainoharhainen olo kuin huomasin langan olevan kaksisäikeistä, vaikka olin ostanut seiska veikkua, jonka todellakin pitäisi olla neljäsäikeistä. Vyyhdittäessäni kaksisäikeistä seiska veikkua olin melko lailla varma langan olevan Floricaa ja ajattelin Villa Kehräämön tuotannon menneen pahasti sekaisin, kunnes kerän lopulla lanka muuttuikin nelisäikeiseksi. Saatuani langan vyyhdille tein testin langalle polttamalla pienen pätkän lankaa ja kyllähän siihen poltettuun langanpäähän se palavalle keinokuidulle niin ominainen palava kupliva pallero muodostui. Tänään soitin sitten Villakehräämölle kertoen millaista lankaa olin ostanut. Villakehräämön laadunvalvonnasta kysyttiin kertomukseni päätteeksi ainoastaan vyytteen numerosarjaa ja kysyttiin: "Haluatko sinä tilalle tätä luonnonvalkoista Seitsemää Veljestä?". No sitähän minä tilalle halusin. En sanonut Villakehräämön laadunvalvontaan lankani olleen luonnonvalkoista ja syynkin osasivat langan viallisuudelle kertoa. Joten on varmasti joku minua aikaisemminkin soittanut.


Seiska veikku on vaan niin sopiva lanka näihin värjäyskokeiluihin. Se on edullinen ja sitä saa lähes tulkoon joka marketista ja tarjousliiteristä. Ei ainakaan hirveesti harmita langan hinta, jos värjäystulos ei mielytäkkään.

Itse olen ostanut omat värjäyksessä käyttämäni värit Susannelta Elonkehruusta. Värit löytyvät kehruutarvikkeet napin alta ja sieltä pääse myös Ashfordin omille sivuille, jossa lisää värjäyksestä ja monesta muustakin niin mukavasta jutusta;-)Opettamaan minusta ei ole tätä värjäyshommaa, mutta linkkejä hyviin ja hyödyllisiin värjäystä käsitteleviin sivustoihin joita itse olen käyttänyt hyödykseni voin teillekin neuvoa.Laaja-alainen värejä ja värjäämistäkin käsittelevä sivusto Coloria.

Myös maanmainio nettineulelehti Ulla osaa asiassa opastaa värjäyksestä elintarvikeväreillä näin ja kasviväreillä värjäyksestä näin.

Sarjakuvamuodossa täällä värjäystä vaihe vaiheelta.


Rohkeasti vaan kokeilemaan!. Varoituksen sana:" Tähän voi jäädä koukkuun".

4 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

Kiitos värjäyslinkeistä! ;) Kauniit värit olet taas saanut aikaan lankoihisi! Mielenkiinnolla odotan sukkien valmistumista.

Eipä ole moista 4-säikeistä lankaa kohdalleni sattunut, mutta kaikkihan on tietenkin mahdollista. Jospa saisit mukavan hyvityksen Novitalta ylimääräisestä vaivasta. Ainakin joillekin on tullut mukavasti ylimääräistä viallisen langan korvauksena.

Eila kirjoitti...

Oletpas sinä innnostunut värjäyksestä, eikä ihme kun noin nättiä tulosta tulee! Minä en taida aloittaakaan...ehkä joskus.

famu kirjoitti...

Kiitos kommentistasi B-KAL eli baijerilaissukkien omassa blogissa.Olen niin hurahtanut noihin sukkiin,että taas on uutta puikoilla.Yritän etsiä omalle käsialalleni parhaiten sopivaa lankaa tuohon malliin.-Selailin sivujasi ja totesin,että olet kyllä monitaitoinen neuloja ja värjääjä!Tulen varmasti uudelleen tänne.

Villa Lankala kirjoitti...

Matleena: Hyvä pitää laittaa eteenpäin kirtämään. Eiks niin?. Sukat voi mahdollisesti valmistua ehkä jo huomenna.Katsotaan mitä Villa Kehräämöltä tulee, niin kerron sitten.

Eila: Kiitos kehuista!. Intoa on enemmän kuin taitoa. Vannomatta paras;-)

Famu:Sukkasi olivat todella mahtavia. Minunkin tekisi mieli tehdä baijerilaissukkia. No, ehkä joskus. Minun täytyy sanoa tuosta värjäämisestä, kova into korvaa puuttuvan taidon minun kohdallani. Nämä ovat ensimmäiset värjäyskokeilut kohdallani. Tervetuloa vaan uudelleen!. Mukavaa kun tulit käymään.